Debat: Vi ryger, og vi vil have frihed til at ryge

citizen

Liberal Alliances lokaludvalgsrepræsentanter på Nørrebro og i Bispebjerg har sagt nej til sundhedsborgmesters invitation til møde for at finde veje til at få flere til stoppe med at ryge. Begrundelse: De vil ikke bruge offentlige midler på at fortælle rygere det gamle budskab, at rygning er usundt. Og de er i øvrigt begge selv rygere.

Ninna Thomsen, Sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, har inviteret os til at deltage i et heldagsarrangement ved navn Smoke Free Cities Alliance, “hvor repræsentanter fra virksomheder, forskningsinstitutioner, interesseorganisationer og kommuner mødes for i fællesskab at udvikle og dele røgfrie initiativer”, forlyder det i invitationen.

Som politisk repræsentant for Liberal Alliance i henholdsvis Bispebjerg og Nørrebro Lokaludvalg, håber Ninna Thomsen, at vi har en masse ideer til, hvordan man kan komme rygning til livs som en del af kampagnen Røgfrit København 2025. Sagen er bare den, at vi er rygere – og at vi ikke har i sinde at holde op med at ryge. Vi har heller ikke i sinde at blande os i, hvorvidt andre mennesker ryger eller ej.

Borgere, der gerne vil holde op med at ryge skal selvfølgelig have al den hjælp de kan få, men de skal selv nå til den erkendelse og træffe det valg. Politikerne skal ikke komme borgerne i forkøbet eller hive noget ned over hovedet på dem. Hvis borgerne skal have tiltro til politikerne, skal politikerne også have tiltro til borgerne. Det synes vi ikke er for meget forlangt.

Røgfrit København 2025 og Smoke Free Cities Alliance er udtryk for, at politikerne vil styre vores adfærd i det offentlige rum, men også, at de gerne vil gribe ind i vores privatsfære.

Først blev kommunerne pålagt at ringe rundt til de af deres borgere, der ryger og dernæst skulle rygning på hjemmearbejdspladsen forbydes, og nu skal også kommunale legepladser være røgfrie. Vi kan godt blive enige om, at børn ikke skal udsættes for røg, men det Ninna Thomsen gør, er at tage børnene som gidsel i hendes kamp for flere forbud og mere regulering i samfundet.

Ninna Thomsen vil gøre København til en foregangsby for andre byer, ”der ønsker at fremme røgfrihed ad frivillighedens vej”. Problemet er bare, at der ikke er tale om frivillighed, når Københavns Kommune og regeringen bruger 120 mio. kr. af dine skattekroner på at fortælle folk noget, de godt ved i forvejen.

Rygere ved godt, at rygning ikke er sundt. Men rygning er for rygere ikke kun en dårlig vane eller et problem, det er en nydelse, der giver den enkelte livsværdi og -glæde, også selvom det risikerer at forkorte vedkommendes liv i sidste ende og måske være skyld i dennes død.

Vi vil derfor gerne sige tak for invitationen, Ninna Thomsen. Men det bliver et nej tak herfra. Det bliver også et nej tak til at fratage folk deres frihed og fortælle dem, hvordan de skal indrette deres liv.