
Hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne sender ordførere til indvielsen af den nye moske på det yderste Nørrebro.
Københavns nyvalgte kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) agter ikke at møde op, når Danmarks første moske med minaret i maj 2014 indvies på det yderste Nørrebro. Heller ikke Lars Aslan Rasmussen, der er Socialdemokraternes integrations- og socialordfører i Borgerrepræsentationen og i øvrigt bliver partiets spidskandidat på Nørrebro ved næste folketingsvalg, har tænkt sig at møde frem.
Det er donationen på 150 mio. kr. fra Qatar til byggeriet af moskeen, som også rummer et kulturcenter og ligger klos op ad banelegemet i et område, som ellers har få fritidsmuligheder, der får politikerne til at sige fra over for den.
“Det er brandærgerligt, at vi i København har tilladt et monument, som står for nogle af de mest konservative islamiske holdninger, der er i Danmark,” siger Carl Christian Ebbesen til Politiken.
Formanden for medieudvalget i Dansk Islamisk Råd, der står for byggeriet af moskeen – som især retter sig mod sunnimuslimer – understreger, at moskeen vil fungere inden for dansk lovgivnings rammer.
“Dansk Islamisk Råd står for alle religiøse aktiviteter og al religiøs vejledning. Og det sker inden for rammerne af dansk lov,” siger Mohamed Al Maimouni til Berlingske.
Moskeen i Rovsingsgade på ydre Nørrebro indvies i maj, og der er også en anden moske – som primært retter sig mod shiamuslimer – på trapperne på Vibevej i Nordvestkvarteret.
Det er endnu uvist, hvordan driften af moskeen i Rovsingsgade skal finansieres, men politikerne afviser på forhånd at støtte driften med kommunale tilskud.
Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) siger til Politiken, at hun tidligere har været i dialog med moskeens ledelse om de ældretiltag, der planlægges, hvor kommunens ekspertise kunne udnyttes, og medlem af Borgerrepræsentationen Ikram Sarwar (R, tidligere S) siger til samme avis, at han mener, det er positivt, “at de herboende muslimer endelig får en rigtig moské og ikke et eller andet kælderlokale at udøve deres religion i.”
Politisk bruges der traditionelt to argumenter i forbindelse med at være repræsenteret eller ej ved indvielsesceremonier og andre højtideligheder og events – enten at dukke op for at opnå dialog eller at blive væk for at understrege afstand.
Der findes i forvejen et antal muslimske bedehuse i Danmark, men de to moskeer bliver de første, der har minaret.