Statsminister bliver nabo til ny stormoske

neighbor

Helle Thorning-Schmidt (S) bor 1,9 kilometer fra den nye moske med minaret, der indvies 19. juni på ydre Nørrebro. Men hverken hun eller andre politiske spidser dukker op til indvielsen, som får international mediedækning.

Når den nye moske på hjørnet af Rovsingsgade og Vingelodden på ydre Nørrebro indvies på torsdag 19. juni, bliver det uden statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Hun har forlængst sendt besked ud om, at hun ikke kommer til indvielsen af moskeen.

Indvielsen ventes at få international medieopmærksomhed. Dels får moskeen den første minaret nogensinde på dansk jord, dels har moskeen en vis størrelse og kan samle omkring 700 til bøn, og endelig er den finansieret med 150 mio. kr. af storemiren af Qatar. Al-Jazeera og en fransk TV-station har meldt, at de dækker åbningen trods den begrænsede politiske deltagelse.

Faktisk bor statsministeren ganske tæt ved den nye moske. Hendes bopæl er blot 1,9 kilometer fra moskeen – seks minutter på cykel hvis man ikke er racercyklist. Statsministeren bor i det såkaldte komponistkvarter på den anden side af Lyngbyvej, der sammen med Lersø Park Alle udgør de mest markante skel mellem ydre Nørrebro og ydre Østerbro.

Moskeen ligger i Haraldsgadekvarteret, som er et grænseområde mellem Nørrebro og Østerbro. I Københavns Kommunes terminologi hører området til Nørrebro, skønt en del af det har postnummer 2100, som er det klassiske Østerbro-postnummer.

Helle Thorning-Schmidt er på dagen for moskeindvielsen til uformelt møde med den tyske kansler Angela Merkel, kort tid før det falder på plads, hvordan der rokeres rundt på EU-topposterne. Hvorvidt der skulle vente en post på den danske statsminister er dog ikke kendt.

Fra Københavns Borgerrepræsentation ventes socialdemokraten Yildiz Akdogan at deltage, mens hendes partifælle, socialborgmester Jesper Christensen, endnu ikke har besluttet sig. En række andre har sendt afbud, og det ærgrer Dansk Islamisk Råd, der står bag moskeen.

“Mange danske muslimer vil ikke føle sig velkomne, og det er et afgørende element, som kan forværre integrationen i Danmark,” siger Mohamed Al Maimouni, talsmand for Dansk Islamisk Råd, der står bag moskeens daglige drift, til DR.

En del har begrundet deres afbud med, at de mener, at moskeen med Qatar-finansiering kan ventes at tage en konservativ drejning inden for sunni-islam, andre har undskyldt sig med, at de ikke har tid. Shia-imamen Seyed Mohammed Khademi deltager, og det samme gør repræsentanter fra Københavns Stift.

Helle Thorning-Schmidt vil senere let kunne besøge moskeen til fods, og skulle hun vælge det, vil spadsereturen tage 23 minutter ifølge beregninger fra søgemaskinen Google.

I tilknytning til moskeen åbner et kulturcenter med blandt andet spisemulighed, biograf og fitnesscenter.