To Blågårds Plads-optagelser afslørede politi der vælter mand ud af kørestol

police

Dansk Handicap Forbund og Amnesty International kritiserer politiet for at vælte mand ud af kørestol på Blågårds Plads.

Københavns Politi er under hårdt pres, efter at politiet ved hjælp af mindst to optagelser med mobilkameraer er blevet afsløret i at vælte en råbende mand ud af en kørestol ved Blågårds Plads. Episoden fandt sted i torsdags, og siden er optagelserne dukket op hos flere landsdækkende medier og på Youtube.

Optagelserne er så gode, at der ikke er særligt stor tvivl om hændelsesforløbet. Reaktionerne spænder dog alligevel fra beskyldninger om politivold og magtmisbrug til betjentenes organisation, Politiforbundet, der har den udlægning, at der er tale om et hændeligt uheld.

“Jeg har det på film,” råber en mand på en af optagelserne, umiddelbart efter, at en politibetjent tydeligt har stået bøjet over Jesper Bertelsens kørestol, der vælter, hvorved Jesper Bertelsen, falder ud og ligger på jorden. Jesper Bertelsen, der er lam fra livet og ned, bliver ikke hjulpet op, men får beskeden “hold din kæft. Er du med”, efter at han gennem længere tid både før og efter faldet har råbt ad to betjente, som er i færd med at anholde hans ven.

Mens politiets ledelse i går holdt lav profil, var hverken Amnesty International eller Dansk Handicap Forbund tilbageholdende med at fælde dom i sagen. Formanden for handicapforbundet konkluderede, at politiet var gået for vidt, og Amnesty lagde vægt på, at Jesper Bertelsen fra sin kørestol ikke udsatte politibetjentene for nogen fare.

Også fra politikere kom der i går forskellige reaktioner, og debatten kører dels om det faktum, at kørestolen væltede, og dels at politiet ikke hjalp den handicappede mand tilbage i kørestolen, selv om han sagde, at han ikke kunne bevæge sine ben.